slide show

SOMMARPREMIERING

Hej och Hopp alla ryttare!


Imorgon är det Sommarpremiering vid Åkerby.

Det är en slags "Utställning", För alla olika raser i nästan alla åldrar.

Jag hoppas att ni kommer förbi och kollar!!! :D


Vad är Premiering?

Sommarpremiering.

Här visas hästar och ponnyer av alla raser ". Domarna bedömer hästarnas utseende (exteriörbedömning), de måste vara rastypiska. Vid premieringen får hästarna ett avelsvärde, det vill säga hur lämpliga de är att sättas i avel. Treåriga ston med mycket bra utseende, och som av domarna fått höga poäng, kan få ett diplom. Valackerna visas både för att få egna meriter och för att föräldrarna ska få visa upp sina avkommor. Det är oftast ett s k fälthuvudmän i distriktet som anordnar premieringarna. Förra året visades ca 4000 hästar.

Utställning.
En utställning är en slags skönhetstävling, den häst som är vackrast, har finast gångarter och visar upp sig bäst får högst poäng.

Utställningar har klasser för alla åldrar, allt från föl till hästar som är över 20 år. Ston, hingstar och valackar kan vara med. Olika rasföreningar har olika poängsystem, men den allra vanligaste för hästar över två år är 50-poängskalan. Då sätter domarna 0-10 poäng för varje bedömningsgrupp.

Bedömningsgrupper
1. Typ (det ska synas vilken ras hästen tillhör samt vilket kön den är)
2. Huvud, hals och bål
3. Benen (hur korrekta de är)
4. Rörelser i skritt
5. Rörelser i trav

Maxpoängen är 50, för att få en guldplakett som är den finaste belöningen måste hästen få minst 40 poäng. Silverplakett får hästar med poäng mellan 35-39 och brons går till de med 30-34 poäng.

Utrustning

Föl visas i grimma, ettåriga hingstar och äldre visas i träns. Ettårsston får visas i grimma, övriga ska ha träns.  Ska man ha nosgrimma bör den vara av engelsk modell, annars går det bra att visa utan.  Ha ett så "rent" träns som möjligt, det är hästen som ska synas, inte utrustningen! Naturligtvis ska alla prylar vara hela och rena.

 

// Alwa Johansson, bloggkonstruktör.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0